top of page
  • Foto del escritorLaura Domingo

De l’aula a escena: 'En Residència' als instituts de Barcelona

Actualizado: 11 jun 2023

El projecte és una iniciativa que mira d’unir la creació artística i l’educació


Des de fa catorze anys i amb evident intenció transformadora, En Residència posa en contacte diversos instituts de la ciutat amb artistes professionals que, al llarg de tot un curs i transitant camins atípics d’aprenentatge, conceben amb l’alumnat una peça del tot nova per a portar-la a escena. En parlem amb els protagonistes de l’experiència a l’institut Barri Besòs de Barcelona.

Imatges: Institut Barri Besòs.


Això és un bosc. Així es titula l’espectacle que l’institut Barri Besòs ha estrenat a la Sala Beckett dins del projecte En Residència. Es tracta de la sisena participació consecutiva del centre en aquest programa pioner a Barcelona que, any rere any, introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària. Com comenten el professor Jordi Sánchez i la professora Núria Alemany, artistes i estudiants convergeixen en l’espai per eixamplar els límits de l’aula i explorar noves vies d’aprenentatge:


"És un projecte en què se li dona la veu i la paraula a l’alumne, a l’estudiant i, per tant, ell és un element creador i les coses van per on ells volen que vagin."

"Hi ha els cossos i la seva presència d’una manera molt natural i molt espontània, essent ells mateixos i ocupant un espai a l’escena sense representar cap personatge; sense estar en una situació diferent de la que és."


Amb aquesta filosofia, al llarg de tot el curs i dins de l’horari lectiu, 21 estudiants del Besòs han participat de la concepció i realització d’una obra original i pròpia. I, tot i que no sempre ha estat fàcil:


"A mi els guions em fallaven. El que feia -no sé si es notava- era passar les pàgines i, quan veia la part en què abans parlava la meva companya, jo llegia la seva part i recordava la meva. I, d’aquí, ja continuava."

Finalment, els joves han fet pinya i se n’han sortit:


"Ens hem conegut més entre nosaltres; ens hem conegut millor. Hem compartit escenari i hem perdut la vergonya entre tots."

Amb el creador Oriol Puig Grau, l’alumnat ha dialogat i reflexionat sobre el processos creatius, la cultura i les arts. Graduat en l’especialitat de guió i dramatúrgia a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), combina la seva carrera com a creador amb la d’actor. L’Oriol ha acompanyat els joves en una experiència que, a parts iguals, ha aconseguit neguitejar i engrescar l’artista:


"Durant el procés hi ha moments de veure-ho clar i hi ha moments que no. També depèn molt del seu grau d’implicació i de com estan; d’anar-los llegint i d’anar trobant com treballar dins d’aquestes dinàmiques. Però, de cop, les últimes setmanes, l’espectacle està ja quasi acabat i hi ha un procés d’adaptació al teatre; entra ja la tècnica, durant les sessions es poden començar a fer passes i tot el grup entén ja el que s’està fent."


Imatges: Institut Barri Besòs.


Un procés d’innovació i experimentació artístiques que s’ha basat en la recerca a l’interior del jo. Una barreja de textos escrits pels protagonistes d’aquesta ficció que brollen de l’interior dels joves i que, tot plegat, fan caure la disfressa per a revelar a través del personatge la part més íntima d’unes vivències aclaparadores. Llibertat, emotivitat, dinamisme i, sobretot, sinceritat ficcionada en escena; adolescents, creador i professors en tenen clara la millor part:


"El millor que he troba al projecte En Residència han estat els moments de creació i d’assajos amb els companys."

"Quan sortia, jo tenia por i em frenava. Llavors, venien un munt de nens i gent i t’animaven."

"De cop estar al teatre i dir <<OK! Tota aquesta feina que hem fet plegats ens ha portat fins aquí>>, va ser la part més bonica del procés."

"El millor és veure com, quan s’acaba una sessió de dues hores de treball on ells s’han transformat, surten feliços."

I heus aquí la clau de l’èxit? Perquè és a les mans de l’alumnat que hi ha el triomf del projecte. Perquè són els estudiants els veritables protagonistes d’una experiència interpretativa que han fet del tot seva i que ha aconseguit emocionar el públic:


"Cada cop que algú parlava, em transmetia moltíssims sentiments que ells volien fer arribar al públic."

La Cristina, l’Emma, el Derek, la Tania, la Janira, l’Antony i l’Iker; la Irina, l’Alicia, la Jana, l’Iván, l’Elisabet, la María i la Noa; la Yaiza, l’Anisa, l’Ahsan, l’Ijlas, l’Alisha, la Danae i el Raúl. Són ells i elles que, juntament amb el Jordi, la Núria i l’Oriol s’han apropiat del sistema cultural. Són ells i elles que, al capdavall, han fet realitat la voluntat de canvi d’En Residència. Repetirien? Tothom està d'acord que sí.

Que comenci l’espectacle!















80 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page